Brouns wil opleidingsbudget voor jonge landbouwers efficiënter inzetten
In het parlement werd minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) vandaag ondervraagd over de hervorming van de opleidingssubsidie en de impact daarvan op het vormingsinstituut voor biolandbouwers Landwijzer. Brouns ging vorige week daarover met Landwijzer in overleg. Brouns: “We waren het beiden eens over de waarde die een vormingscentrum als Landwijzer heeft voor de landbouwsector, zeker met het oog op de Vlaamse ambities inzake biolandbouw en jonge starters. En daarnaast was er ook eensgezindheid over de noodzaak om de beperkte middelen te richten naar starters die effectief in de sector terechtkomen via een eigen bedrijf of als werknemer.”
Op het overleg bleek dat Landwijzer zo’n 100.000 euro van haar vormingsbudget voor 2024 nog niet opgevraagd had. Brouns gaf zijn diensten de opdracht om aan Landwijzer te communiceren hoe ze de resterende beschikbare middelen moeten opvragen. Landwijzer wees ook op de noodzaak die zij zien om hun cursisten voldoende teelttechnische kennis te kunnen meegeven, wat Brouns wil opnemen in de volgende GLB-planwijziging.
In oktober van dit jaar kreeg Landwijzer al een bijkomende subsidie van 160.000, waar ook 40.000 euro aan private middelen vanuit “The NEST”, een organisatie die inzet op de agro-ecologische transitie, tegenover stonden. “Die projectfinanciering dient om Landwijzer te helpen om een nieuw aanbod te ontwikkelen ten aanzien van bestaande landbouwers, zowel voor biolandbouw als gangbare landouw. Ik geloof namelijk, en mijn ontmoetingen met landbouwers sterken mij daar ook in, dat heel wat landbouwers op zoek zijn naar begeleiding of contact met andere landbouwers in functie van het toepassen van agro-ecologische praktijken of principes op hun bedrijf.”
Waar vroeger enkel sprake was van aanbodfinanciering, wordt er vandaag ook ingezet op vraag gestuurde vorming aan de hand van de kennisportefeuille. Brouns: “Zie dat als een KMO-portefeuille voor de landbouwers, zo stellen we landbouwers in staat om hetzij individueel, hetzij in groep relevante vorming voor hun bedrijf te volgen. Landbouwers hebben via deze weg in 2024 reeds 2.000 euro vormingsbudget gekregen, een bedrag dat de komende jaren nog zal aangevuld worden. Voor bedrijven waar een stagiair aanwezig is, zoals de studenten van Landwijzer, is 500 euro extra voorzien om bijkomende vorming te volgen mét de stagiair.”
“Europa maakt minder middelen vrij voor opleiding en Vlaanderen moet meer zelf bijpassen. Dat maakt dat er toch een miljoen euro minder budget beschikbaar was voor naschoolse vorming. Daarbij willen we subsidies natuurlijk ook doelmatig besteden, waarbij de investering in een opleiding ook effectief leidt tot starters – zelfstandig of als werknemer – in de landbouw…”, duidde Brouns de noodzaak van deze hervorming.