Jo Brouns

View Original

Goedkeuring Vlaams mestactieplan: meer rechtszekerheid voor landbouwers en betere waterkwaliteit

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is blij met de goedkeuring van de aanpassing van het mestactieplan (MAP7) woensdagavond door het Vlaams Parlement. Deze wijziging is gebaseerd op het princiepsakkoord van 7 maart 2023 tussen landbouw- en milieuorganisaties en beoogt zowel het bieden van meer rechtszekerheid voor de landbouwers als het verbeteren van de waterkwaliteit in de waterlopen.

Minister Brouns benadrukt dat met het aangepaste decreet de waterkwaliteit in Vlaanderen erop vooruit moet gaan door onder meer het aanscherpen van bemestingsnormen. "Door de hoeveelheid mest die landbouwers mogen uitrijden te verlagen, kunnen we het risico op nitraatuitspoeling beperken, met name in gebieden waar de waterkwaliteit het meest onder druk staat", zegt Brouns. “Die beperkingen, kan je wel terugverdienen door duurzame praktijken.” Op die manier is er minder risico op vervuiling én creëren we meer ruimte voor het toepassen van milieuvriendelijke praktijken.

Langs bepaalde waterlopen worden bufferstroken ingevoerd, zodat de impact van de land- en tuinbouw op het oppervlakte- en grondwater vermindert. "Boeren moeten rekening houden met beschermingsstroken van 3 tot 5 meter langs de waterlopen. We zorgen voor een vergoeding voor het behoud van deze stroken. De maatregelen moeten immers haalbaar en betaalbaar zijn", legt Brouns uit.

De minister benadrukt ook dat het beleid rekening houdt met de praktijk en realiteit van de landbouw. "De data voor bemesting en teelt worden niet meer strikt vastgelegd. In plaats daarvan geven we de landbouwers de flexibiliteit om te reageren op de weersomstandigheden, met wetenschappelijk advies als basis. Gedaan dus met kalenderlandbouw. Dat moet de nodige flexibiliteit aan de dag leggen voor onze landbouwers", zegt Brouns. 

Tot slot wijst de minister op de accuratere handhaving. "De resultaten aan het eind van het jaar, de nitraatresidustalen, zullen accurater worden gemeten. Zo weet een landbouwer ook zekerder of hij voldeed of niet.” Er komt wel een extra factor voor de weersrisico’s die buiten de wil van de landbouwer liggen. “Het is van belang dat we samen met de sector werken aan het behalen van de waterkwaliteitsdoelstellingen, maar altijd met het oog op praktische uitvoerbaarheid en rechtszekerheid voor de land- en tuinbouwers."

Met deze maatregelen, die ingaan vóór het nieuwe teeltjaar, zet Vlaanderen een belangrijke stap richting een betere waterkwaliteit, zonder de landbouwsector daarbij uit het oog te verliezen.