Jo Brouns

View Original

Innovatie, flankerende maatregelen en bufferzones: wat het actieplan voor u als landbouwer betekent.

Beste Vlaams land- en tuinbouwer,

Vandaag heeft de Vlaamse Regering het nieuwe Vlaams Actieplan voor Gewasbeschermingsmiddelen goedgekeurd. Dit plan is een belangrijke stap naar een duurzame toekomst en biedt tegelijk concrete kansen en ondersteuning voor u als landbouwer. Dankzij uw inspanningen is de impact van gewasbeschermingsmiddelen de afgelopen tien jaar al gehalveerd.

Met dit nieuwe actieplan versterken we zowel de landbouwsector als de bescherming van onze natuur. Maar wat betekent dit voor u?

Investeren in innovatie

  • We stimuleren precisielandbouw, agro-ecologische praktijken en biotechnologische vernieuwingen om uw werk efficiënter en duurzamer te maken.

  • Het wordt eenvoudiger om subsidies aan te vragen, bijvoorbeeld voor de aanleg van speciale vul- en spoelplaatsen voor landbouwvoertuigen.

Flankerende maatregelen (vanaf 2026)

  • Kwetsbare groepen: Rond scholen, woonzorgcentra en kinderdagverblijven komen bufferzones via één- of meerjarige bufferstroken (GLB) en groenschermen. Voor deze niet-productieve investeringen kunnen landbouwers terecht bij VLIF-steun.

  • Waterlopen: Bufferzones worden aangelegd via één- of meerjarige bufferstroken, ondersteund door GLB-regelingen, agromilieu- en klimaatmaatregelen of beheerovereenkomsten.

  • Natuurgebieden: In percelen met habitat en natuurgebieden (zoals SBZ-H) geldt een verbod op gewasbeschermingsmiddelen. Voor de vervroegde nulbemesting is er een flankerende vergoeding voorzien van €12.500 per hectare, met een extra €500 per jaar indien eerder ingevoerd.

Bufferzones voor waterkwaliteit

  • In het nieuwe mestdecreet zijn bufferstroken van 3 tot 5 meter voorzien in gebieden waar de waterkwaliteit onder druk staat. Dit helpt niet alleen pesticidenuitspoeling te verminderen, maar verbetert ook de bodemgesteldheid en ondersteunt een duurzame opbrengst.

  • Rond scholen, woonzorgcentra en kinderdagverblijven komen bufferstroken van 5 meter (met groenscherm) of 10 meter (als een groenscherm niet mogelijk is). Voor de betrokken landbouwers voorzien we een correcte financiële compensatie. Dit omvat in totaliteit zo’n 250 hectare landbouwgrond.

Met dit actieplan zetten we de ambities uit het Vlaams regeerakkoord om in concrete, haalbare maatregelen. We zorgen ervoor dat de lasten eerlijk verdeeld worden over de hele agrovoedingsketen, zodat u niet alleen voor de kosten opdraait.

Uw inspanningen maken Vlaanderen tot de groentetuin van Europa, en met dit actieplan versterken we die positie. Samen bouwen we aan een landbouwsector die duurzaam, toekomstbestendig en economisch sterk is.