Minister Brouns verbindt burger, natuur en landbouw met toekenning van projectsubsidies 

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) geeft de biosector in Vlaanderen een extra duwtje in de rug via subsidies voor de bioweek, lighthouse netwerk en opleidingen. Ook het Vlaamse scholenprogramma Oog voor Lekkers, waarmee scholen wekelijks of tweewekelijks fruit/groenten en melk kunnen aanbieden aan de leerlingen, zal verdere steun kunnen genieten volgend jaar. Tot slot krijgt ook het Regionaal Landschap Dijleland vzw een subsidie van 20.000 euro voor het uitvoeren van het project ‘Proud op je hakselhout’.  

Vlaamse biolandbouw voor verdere verduurzaming 

In het kader van strategisch plan bio kent Vlaamse minister van Omgeving en Landbouw, Jo Brouns een aantal subsidies toe. “Ik vind het belangrijk dat we in Vlaanderen de biologische landbouw, naast de traditionele land- en tuinbouw, ook als een waardevolle productiemethode. Bovendien vervult onze biolandbouw een pioniersfunctie bij de verdere verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw. Daarom stimuleren we initiatieven die bio in een positief daglicht zetten.” zegt Brouns.  

Om de strategische doelstelling SD1 ‘een stijgende vraag naar bioproducten is een krachtige motor voor de bioketen’  na te streven, kent minister Jo Brouns een extra subsidie toe aan VLAM om de Bioweek extra leven in te blazen. VLAM zal hiermee aanvullende ondersteuning kunnen geven aan de Vlaamse biobedrijven en bioambassadeurs die actief deelnemen aan de Bioweek en een eventmoment voor de Bioweek organiseren. BioForum vzw krijgt middelen om de samenwerking in de keten te vergroten en zo het aandeel bio in de foodservice op te krikken. Concreet overleg tussen voedingsleveranciers en hun grootkeukenklanten moet knelpunten wegwerken en zorgen voor een betere beschikbaarheid van bioproducten. Tegelijk worden de keukens ondersteund om meer bio succesvol te introduceren in hun gerechten. Zo wordt meer aanbod aan bio ook haalbaar. Dit project helpt ook mee de doelstelling  SD2 ‘Verdere optimalisering van de bioketen’ realiseren.   

Ook onderzoek en degelijke opleiding spelen een cruciale rol in de strategische doelstellingen: 

  • SD3 ‘Meer bio in de landbouwpraktijk’   

  • SD4 ‘Blijven investeren in onderzoek en kennis’ 

  • SD5 ‘Bio blijft koploper in duurzaamheid’

Op gebied van bio-onderzoek in de dierlijke sector laat de minister lighthouses oprichten, een innovatief idee. Lighthouses zijn veehouderijbedrijven waar on-farm-onderzoek in de praktijk wordt opgezet. In nauwe samenwerking met onderzoekers zullen de proeven op deze bedrijven gedurende meerdere jaren worden opgevolgd én kunnen er technieken en praktijken worden gedemonstreerd. Het oprichten van lighthouses zou een antwoord kunnen bieden op het tekort aan infrastructuur voor onderzoek binnen de dierlijke biosector. CCBT, ILVO en BioForum vzw zetten samen hun schouders onder dit project. Daarnaast blijft de minister ook de werking van CCBT vzw betoelagen zodat ze het praktijkgericht onderzoek en de voorlichting ten behoeve van de biologische teelt verder kan coördineren en stimuleren in Vlaanderen. Er wordt daarbij altijd gestreefd naar innovatief, vraag gestuurd en praktijkgericht onderzoek en voorlichting. 

Bio en agro-ecologie verdienen ook meer aandacht in het secundair en hoger onderwijs. Het consortium Voedsel Anders vzw krijgt een projectsubsidie om een inspiratiedag te organiseren voor studenten uit de opleidingsrichtingen bio-ingenieur, landbouw, tuinbouw en groenmanagement en landschapsarchitectuur van UGent en HOGENT. De studiedag wil inspireren en daagt studenten uit na te denken over landbouw en voedsel vanuit bio en agro-ecologische bril. Er wordt hierbij veel belang gehecht aan de eigen visie van de studenten. 

Zij-instromers, die zich willen vestigen als landbouwer maar geen landbouwachtergrond hebben, zijn een belangrijke groep in de biolandbouw. Deze starters werken veelal via een vorm van Community Supported Agriculture (CSA) waarbij de rechtstreekse link met de consument gelegd wordt. Deze bedrijven spelen niet alleen in op het verjongingsvraagstuk maar ze dragen ook bij aan het (lokaal) uitdragen van het positieve imago van de (bio)landbouw. Landwijzer, het opleidingscentrum gericht op zij-instromers in de biolandbouw, heeft recent een ad hoc subsidie toegekend gekregen. Zo krijgen zij ruimte om een duurzaam verdienmodel voor zichzelf te creëren binnen de vernieuwde regelgeving aangaande vorming en begeleiding. De ad hoc subsidie zal mede hun huidig aanbod ondersteunen maar daarnaast ook zorgen dat  een verdiepende uitbouw van de expertise rond agro-ecologische en biologische landbouw mogelijk wordt voor Landwijzer.  

Oog voor Lekkers 

In het kader van de Europese schoolfruit, -groenten en -melkregeling breekt het Vlaamse schoolprogramma ‘Oog voor Lekkers’ opnieuw haar record aantal inshrijvingen en zet zo haar groeiverhaal verder. De leerlingen van meer dan 1.600 Vlaamse basis- en buitengewoon secundaire scholen, meer dan 367.000 leerlingen in totaal, kunnen dankzij deze Europees-Vlaamse subsidie 20 weken lang proeven van een gezond en lokaal tussendoortje, al dan niet biologisch. Een stuk fruit, hapklare groente of glas melk staan al klaar.  

Sinds schooljaar 2022-2023 kent ‘Oog voor Lekkers’ een verhoogd subsidiebedrag toe voor de verdeling van biologische producten om zo scholen te stimuleren om voor bioproducten te kiezen. Naast de terugbetaling van de verdelingen biedt ‘Oog voor Lekkers’ ook gratis educatief lesmateriaal aan over de herkomst van het voedsel en het belang van een gezonde levensstijl. 

Project ‘Proud op je hakselhout’ 

In het kader van de ‘projectoproep Landbouw-Natuur: op zoek naar een win-win’ – een gezamenlijke projectoproep van Departement Omgeving, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Vlaamse Landmaatschappij en Agentschap Natuur en Bos die initiatieven ondersteunt die streven naar een constructief samengaan van landbouw en natuur en die voor beide voordelen opleveren – wordt vanuit het Agentschap Lanbouw en Zeevisserij een subsidie van 20.000 euro toegekend aan Regionaal Landschap Dijleland vzw voor het uitvoeren van het project ‘Proud op je hakselhout’. Het project richt zich op het het duurzaam beheer van houtkanten en het inwerken van bedrijfseigen houtsnippers in de bodem. Het project beoogt enerzijds de bodemkwaliteit te bevorderen en de landbouw robuuster te maken tegen klimaatextremen. Daarnaast draagt het bij aan de productiviteit van landbouwgrond op lange termijn. Anderzijds zijn houtkanten essentieel voor het behoud van biodiversiteit in Vlaanderen. Ze vormen een geschikte habitat voor heel wat plant- en diersoorten, waaronder ook soorten die een nuttige rol spelen in de landbouw, zoals bestuivers en natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Houtkanten spelen ook een belangrijke rol in het verhinderen van erosie en dragen bij aan de veerkracht van het landschap. 

“In Vlaanderen zijn er heel wat goede initiatieven die landbouw en natuur dichter bij elkaar brengen. Als Vlaams minister van Landbouw en Omgeving wil ik een katalysator zijn die deze eeuwenoude bondgenoten dichter bij elkaar brengt. Door projecten als de bovenstaande te ondersteunen, verbinden we boer, burger en natuurliefhebber.” zegt Vlaams minister Brouns.  

Vorige
Vorige

Minister Brouns (cd&v) zorgt voor financieel sluitstuk nieuw bezoekerscentrum Nationaal Park Hoge Kempen 

Volgende
Volgende

Minister Brouns steunt projecten die stikstofuitstoot moeten verminderen: van de stal tot het veld