Vlaanderen en Nederland versterken samenwerking rond stikstofaanpak in grensregio

Dinsdagavond ondertekenden de Vlaamse en Nederlandse regeringen in Gent een akkoord om de samenwerking rond stikstof in de grensregio structureel te versterken. Deze gezamenlijke verklaring bouwt voort op eerdere afspraken en vormt een belangrijke stap naar een grensoverschrijdende, coherente aanpak van stikstofuitstoot en natuurherstel. Vlaams minister Brouns had voorafgaand aan de ondertekening een uitgebreid gesprek met zijn Nederlandse collega Femke Marije Wiersma.

"Zowel Vlaanderen als Nederland staan voor een stevige stikstofuitdaging. Maar die uitdaging biedt ook kansen om nauwer samen te werken, inzichten te delen en tot een doordacht, toekomstgericht beleid te komen dat onze natuur beschermt én onze economie perspectief biedt,” aldus Jo Brouns

 

De “Memory of Understanding” (MoU) focust op:

  • Meer wederzijds begrip en afstemming van stikstofbeleid, vergunningensystemen en toetsingskaders;

  • Tijdige transparantie en inspraak in dossiers met mogelijk aanzienlijke grensoverschrijdende stikstofeffecten;

  • Jaarlijkse rapportering en gegevensuitwisseling over emissies en deposities in de grensstreek;

  • Betrokkenheid van grensprovincies bij het uitwerken van juridische en beleidsmatige oplossingen.

 

Specifiek belang voor Limburg

Voor de provincie Limburg, waar de grensoverschrijdende impact van stikstof nog meer speelt, is deze samenwerking van bijzonder groot belang. Bedrijven in de regio – zoals de Nelissen Steenfabrieken in Lanaken – worden geconfronteerd met complexe vergunningstrajecten, waarbij ook juridische onzekerheid speelt over welke gegevens gebruikt mogen worden voor milieubeoordeling.

 

De recente aanbeveling van de auditeur van de Raad van State om het GRUP van Nelissen te vernietigen op basis van verouderde stikstofdata toont aan hoe gevoelig en juridisch complex deze dossiers zijn. Hoewel het stikstofdecreet zelf op voldoende juridische marge lijkt te rusten, onderstrepen zulke cases de noodzaak van een duidelijke en actuele methodologie.

“Voor Limburgse bedrijven zoals Nelissen is voorspelbaarheid cruciaal. Deze samenwerking met Nederland is dan ook meer dan symbolisch: ze moet leiden tot helderheid, coherentie en vooruitgang – aan beide zijden van de grens,” zegt Jo Brouns.

Op weg naar afsprakenkader

De ondertekenaars willen tegen het voorjaar van 2025 een eerste concept van een afsprakenkader voorleggen tijdens het Nederlands-Vlaams Bestuurlijk Overleg Stikstof. Dit kader zal zorgen voor een transparanter proces, duidelijke procedures en afstemming rond projecten met grensoverschrijdende stikstofeffecten.

 

Tot slot zal jaarlijks gerapporteerd worden over de stikstoftoestand in de grensstreek – inclusief informatie over emissie- en depositietrends, en de effecten van beleid aan beide zijden van de grens. “In plaats van naast elkaar te werken, kiezen we ervoor om met elkaar vooruit te gaan. Dat is goed voor onze natuur, onze landbouw, onze economie en vooral voor de duidelijkheid voor iedereen die met stikstofbeleid te maken krijgt,” besluit minister Brouns.

 

Bilateraal gesprek

Voorafgaand aan de ondertekening had minister Brouns ook een bilateraal gesprek met zijn collega uit Nederland, Femke Marije Wiersma. Beide ministers hebben zich er geëngageerd om hun samenwerking te versterken richting het Europese landbouw- en natuurbeleid. Daarnaast benadrukten beide minister het belang om in te zetten op een emissiegerichte aanpak van stikstof.

Vorige
Vorige

Vlaamse en Nederlandse overheden ondertekenen strategische nota voor grensoverschrijdende samenwerking in North Sea Port District

Volgende
Volgende

Test je bodem en help je tuin en het klimaat